EN NL e-mail bulletin contact

Dalitproject Sarnath

BSF heeft per 01-01-2024 het Dalitproject Sarnath overgenomen van de Nederlandse Stichting Focus on Education. De bestuursleden van Focus on Education werden wat ouder, wilden hun activiteiten beëindigen en zochten naar een andere stichting om het project onder te brengen.  BSF heeft graag willen voldoen aan hun verzoek het project over te nemen. Eind 2023 heeft Focus on Education haar resterende gelden aan ons overgemaakt. Wij voelen ons vereerd dat wij het project, dat wij al twee keer eerder bezochten, mogen voortzetten.

Sinds 2010 worden jaarlijks ongeveer tien gemotiveerde meisjes uit de zeer arme dalitgemeenschappen in de omringende dorpen geselecteerd om vanuit een hostel in Sarnath klas 9 en 10 te volgen. In die twee jaar  worden de meisjes geholpen de achterstand die ze als dalits hebben, zowel op school als thuis, te compenseren. Ze leren hoe ze moeten studeren en huiswerk maken. Ze krijgen extra lessen en begeleiding in het hostel. Ze eten gezond en leren hygiënisch te leven. In die twee jaar maken ze zich allerlei vaardigheden eigen waarmee ze in hun schoolcarrière maar ook in hun verdere leven vooruit kunnen. 

De hostelmeisjes gaan op de fiets naar school voor een lesdag van 7.00 tot 13.00 uur. Op het hostel hebben ze ‘s middags  extra lessen vanaf 14.30 uur. Een leraar geeft ze biologie, scheikunde, natuurkunde, aardrijkskunde en ‘social sciences’. Projectcoördinator zuster Tarcilla geeft Engels en Hindi. In hun dorpen spreken de meisjes Bhojpuri, het regionale dialect, maar dat mogen ze in het hostel niet gebruiken, ook niet onder elkaar, daar moeten ze keurig Hindi praten. 

De selectie voor het nieuwe schooljaar doet zuster Tarcilla zelf. In het kader van de nieuwe adoptiewetgeving ondertekenen zowel de ouders als de meisjes een verklaring dat ze akkoord gaan met de studiejaren in het hostel. 

De meisjes koken zelf, doen hun eigen was, doen samen het huishouden in het hostel. Er is een grote moestuin, alles straalt rust en ruimte uit, dat moet heerlijk voor hen zijn.

Na twee jaar verlaten de meisjes het hostel. Nog steeds onder begeleiding van zuster Tarcilla volgen zij klas 11 en 12. Daarna mogen ze nog een korte beroepsopleiding volgen of een bachelor aan de universiteit.

Het hele scholingstraject maakt van deze arme dalitmeisjes zelfstandige  en zelfbewuste jonge vrouwen, die toegerust zijn voor de toekomst.Op de linkerfoto: Conny, Marien en zuster Tarcilla, rechts kersverse verpleegster Shivangi met haar oma

Onze overheadkosten waren in 2023: 1,9%